keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Osta ja myy netissä - tori.fi


Herättääkö lisääntyvä valon määrä sinussa kipinän kaappien kevätsiivouksesta ja tavaran vähentämisestä?

Ekologisempi elämäntapa, kuluttamisen vähentäminen ja kiertotalous ovat tämän hetken trendisanoja. Kirpputorit ovat jo pitkään olleet osa suomalaista kiertotaloutta, ja vuodesta 2009 lähtien myös nettikirpputori Tori.fi on ollut kuluttajien käytössä. Tori.fi nettisivulla kerrotaan, että nykyisin Tori on Suomen suurin ja suosituin kuluttajien välinen kauppapaikka: Yli 2,4 miljoonaa suomalaista käyttää Toria kuukausittain.


Toria voi käyttää sekä nettiselaimella että omalla sovelluksellaan. Torissa voit ostaa toisilta kuluttajilta ja myydä tai antaa omia tavaroitasi. Toriin voi jättää myös ostoilmoituksen, mikäli haluamaasi tavaraa ei löydy sillä hetkellä tai sen sijainti on huono. Torissa myös yritykset kauppaavat tavaroitaan.

Ostaminen ja myyminen vaativat rekisteröitymisen käyttäjäksi. Pelkkä myynti-ilmoitusten selailu onnistuu ilman rekisteröitymistäkin. Viestittely Torissa tapahtuu sovelluksen/ nettisivun erillisessä Viestit-osiossa. Joillakin myyjillä on myös suoraan puhelinnumero.


Muutamia vinkkejä Torin käyttämiseen

Ostaminen:

 • Kun etsit tavaraa, kokeile erilaisia hakusanoja. Vaihtoehtoisesti voit valita tietyn tuotekategorian ja selata kaikki sen alta löytyvät ilmoitukset. Muista valita maantieteellinen rajaus sen mukaan, onko tavara mahdollista postittaa tai kuinka kaukaa olet valmis tavaran noutamaan.
 • Jos olet ostamassa postitettavaa tavaraa, niin tavaran hinnasta ja luonteesta riippuen pieni varovaisuus on paikallaan. Itselläni on tapana katsoa läpi myyjän kaikki myynnissä olevat tavarat. Jos viestitän myyjälle niin hän yleensä kertoo nimensä, joten saatan sitten myös etsiä myyjästä tietoja esimerkiksi netistä, Fonectasta tai Facebookista. Torissa huijataan esimerkiksi niin että maksettua tavaraa ei lähetetä ostajalle tai tavaraa ei ole edes ollut olemassa.
 • Postitustapauksessa Torissa on yleensä tapana ensin maksaa tavara myyjälle, jonka jälkeen myyjä laittaa tavaran postiin. Myyjää voi pyytää lähettämään tavaran myös postiennakolla, jolloin maksat tavaran vasta sitä noutaessasi ja Posti/ Matkahuolto välittää maksun myyjälle. Postin lisäpalveluna postiennakko maksaa 5,50e ja tavan mukaan ostaja maksaa sen.
 • Jos menet paikan päälle noutamaan ostostasi, pyri hoitamaan asia parin päivän sisällä tai ilmoita selkeästi myyjälle, milloin pääset/ et pääse noutamaan. Myyjän kannalta on turhauttavaa, jos ostajan perään joutuu kyselemään monta kertaa.
  Varaa noutoon mukaan käteistä. Jos tavara on kallis, varmista myyjältä etukäteen, miten maksu hoidetaan.
 • Jos kyselet myyjältä lisätietoja tavarasta, mutta päätät jättää sen ostamatta, kerro se myyjälle heti. Näin myyjän ei tarvitse arvailla, tarkoittaako viestihiljaisuus kiinnostuksen lopahtamista.
 Myyminen:
 • Kun laadit myynti-ilmoitusta, asetu hetkeksi ostajan näkökulmaan: mitä itse haluaisit tietää tavarasta, jos olisit sellaista ostamassa?
 • Mitä tarkemman kuvauksen tavarasta ja sen kunnosta annat, sen vähemmän ostajaehdokkailta tulee tarkentavia lisäkysymyksiä.
 • Ota selkeät valokuvat. Jos tavarassa on jokin näkyvä vika, voit ottaa siitä erillisen kuvan.
 • Kerro, oletko valmis postittamaan tavaran vai onko pelkästään nouto mahdollinen.
 • Postituksia varten kannattaa tutustua etukäteen Postin ja Matkahuollon toimintaan: pakettikokoihin, maksuihin ja lähetyksen tekemiseen. Varaa myös pakkausmateriaalia valmiiksi. Myynti-ilmoitusta laatiessa voi jo kirjoittaa postimaksun hinnan näkyviin niin ostajaehdokkaan ei tarvitse sitä erikseen kysyä. ”Spk”ilmoituksissa tarkoittaa, että tavaran hinta sisältää postimaksun.

Torin oma Ostajan opas on koottu erityisesti turvallisuuden näkökulmasta. Ilmoituksen jättämisen ohjeet ja säännöt helpottavat kaupankäyntiä.

Hyödyllisiä osto- ja myyntihetkiä!
Enteriläinen torittaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.