torstai 27. helmikuuta 2020

Mitä ovat mediataidot?


Tähän ei ole ihan yksinkertaista vastausta, koska käsite on niin laaja. Pitkään on puhuttu medialukutaidosta, mikä on nähty kyvyksi ymmärtää ja lukea mediaa (lehtiä, televisiota, radioita jne.). Tällä hetkellä maailma on jo paljon moninaisempi: tietokoneet, älypuhelimet ja tabletit ovat laajentaneet mahdollisuuksiamme seurata erilaista mediaa ja myös mahdollistaneet median tuottamisen. Lukutaito alkaa olla turhan kapea käsite. Nykyisin puhutaankin jo laajemmin mediasivistyksestä, monilukutaidosta ja mediataidoista.
kuvituskuva

Enteriläisten keskuudessa olemme päätyneet termiin mediataidot. Emme ole vain median passiivisia käyttäjiä ja vastaanottajia vaan pyrimme myös yhdessä tuottamaan tietoa, yhdistelemään ja jakamaan avoimesti tuotoksia tekijänoikeuksia kunnioittaen, kehittämään uusia ideoita ja vaikuttamaan aktiivisesti. Nämähän ovat tämän päivän mediataitojen ytimessä ja niitä opetetaan jo peruskoulussa.

Millaisia mediataitoja seniorit tarvitsevat?


Enterin opastuksiin tulevilla senioreilla on laaja mediataitojen kirjo. Mediataitojen lähtökohta on se, että tuntee oman älylaitteensa: Osaa käynnistää sen sekä ylläpitää ja päivittää tarvittavat ohjelmat tietoturvallisesti. Samoin pitää tuntea oman älylaitteen tärkeimmät ohjelmat, joita hyödyntää. Nämä oman laitteen käytön perustaidotkin ovat monella vielä hakusessa.

Laajemmat mediataidot riippuvat omista käyttötarpeista, kiinnostuksen kohteista ja harrastuksista. Jokapäiväisten asioiden hoidossa tarvitaan jo monia mediataitoja, koska nykyisin yhteydenpito pankkiin, terveyskeskukseen, verottajaan, postiin ja moneen muuhun palveluntarjoajaan sujuu tietokoneella tai älylaitteella joustavammin ja tehokkaammin kuin ilman sellaista. - Harmi vain, että opastuksissa ehditään turhan vähän keskustella näistä palveluista ja esim. Suomi.fi:sta, kun laitteiden peruskäytön opetteluun menee vielä paljon aikaa.

Useimmat osaavat älypuhelimellaan soittaa, lähettää tekstiviestejä ja sähköposteja ja ottaa valokuvia. Monet pitävät yhteyksiä ystäviin ja perheenjäseniin WhatsAppilla ja Facebookilla. Twitterin ja Instagramin käyttö on jo vähäisempää puhumattakaan blogien kirjoittamisesta tai animaatioiden ja videoiden tuottamisesta. Mutta eihän näitä kaikkia edes tarvita! Riippuu itsestä, omasta kiinnostuksesta ja harrastuneisuudesta, mitä haluaa tehdä ja mitä tuottaa. Mutta monipuolisilla mediataidoilla seniori saisi nykyistä paremmin äänensä kuuluviin ja voisi enemmän vaikuttaa yhteisiin asioihin.

 
Seniorin mediataidot - ENTER ry:n videoblogi, osa 3

Netiketti on toki tunnettava, liian äänekäs esiintyminen ärsyttää. Asialinjalla pysyminen on yksi mediataitojen kulmakivistä. Valitettavasti kaikki eivät sillä aina pysy. Siksi jokaisen tulisi osata arvioida, mikä on relevanttia tietoa ja mitkä uutiset valeuutisia. Tänä päivänä on entistä tärkeämpää osata tulkita kriittisesti median jakamaa tietoa. Kannattaa hankkia tietoa monesta mediasta ja seurata useita lähteitä, jotta osaa erottaa oikean tiedon väärästä. Mediataidot antavat monia mahdollisuuksia koota tietoa eri lähteistä ja luoda omia synteesejä. Ja yhdessä keskustellen eri alojen asiantuntijoiden kanssa voi oppia uutta ja erottaa myös, mikä tieto on ajankohtaista ja todellista.

Enterin kanavilla voisimme yhdessä keskustella monista asioista ja opetella uusia mediataitoja. Parasta oppia on se, kun on kaveri, jonka kanssa asioita pohtii ja samalla testaa uusia digitaalisia palveluja ja toimintatapoja. Mediataitojen opettelu pitää mielen virkeänä ja aivot toiminnassa. Joka päivä kannattaa opetella jotain uutta. Tekoäly, esineiden internet, datafikaatio, algoritmit, lisätty ja laajennettu todellisuus, virtuaalitodellisuus sekä robotisaatio liittyvät uusiin mediataitoihin. Kun on opittu käyttämään omien laitteiden ominaisuudet ja opittu yhdessä vuorovaikuttamaan eri medioissa ja eri työvälineillä, voidaan sitten vähitellen opetella, mitä nämä uudet sanat merkitsevät ja miten ne liittyvät meidän arkeemme.

Leena Vainio ja Eija Kalliala
Enterin vapaaehtoisten YouTube-ryhmä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.