torstai 24. marraskuuta 2022

ENTER ry:n 25-vuotisjuhlat 16.11.2022

"Ikäihmisten atk-yhdistys ENTER ry” syntyi 9. lokakuuta vuonna 1997. Täten vuosi 2022 on ollut 25-vuotisjuhlavuotemme. Marraskuun 16. kokoonnuimme viettämään syntymäpäiväjuhlaa jäsenistön, henkilökunnan sekä kunniavieraiden kesken Oodiin Helsinkiin sekä ruudun taakse kotikatsomoihin suoran lähetyksen ääreen.


ENTER ry:n toiminnanjohtaja Juulia Andersson lausui tervetulosanat ja esitteli tilaisuuden avauspuheenvuoron pitäjän vanhusasiavaltuutettu Päivi Topon.

Enterillä oli ilo ja kunnia saada vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo juhlan avauspuheenvuoron pitäjäksi. "Digiopastajien toimilla edistetään käytännössä ihmisarvoista ja täysivaltaista vanhuutta. Toivotan menestystä Enter ry:n toiminnalle", totesi vanhusasiavaltuutettu juhlapuheessaan. (Lue koko puhe: Ilman iäkkäitä vertaisohjaajia ei digitalisaatiota olisi voitu Suomessa edistää nykyvauhdilla)

Juulia Andersson: 
"Tässä juhlassa ei ole montaa kutsuvierasta, koska halusimme jäsenistön juhlat. Meillä on valtava määrä ihania yhteistyökumppaneita, joiden kanssa tätä työtä tehdään, ja ilman sitä joukkoa Enter ei olisi Enter. Kutsuttuina ovat ainoastaan Enterin entiset työntekijät sekä sisaryhdistystemme toiminnanjohtajat: täällä Oodissa ovat tänään mukana entiset työntekijämme Nina Ziessler ja Tiina Etelämäki, jotka edustavat nykyisin VTKL:n SeniorSurfia sekä sisaryhdistyksemme Joen Severin (Joensuu) toiminnanjohtaja Henrik Mäki. Savonetti (Kuopio) viettää tänään syyskokousta, mutta Mukanetin (Tampere) väki on linjoilla. Ihanaa, kun tulitte juhlimaan kanssamme!”

Elämää Enterissä improvisoituna eli Stella Polaris esiintyy

Seuraavaksi oli illan vauhdikkaimman osuuden vuoro: improvisaatioteatteri Stella Polaris esitti (paikalla olleiden enteriläisten kirjoittamien repliikkien ja sanojen sekä yleisöltä pyydettyjen tilanteiden ja tapahtumapaikkojen pohjalta) Mieletön historia -esityksen: Enterin menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Esiintyjät hyppivät enteriläisten pillin mukaan ja ottivat yleisön ideat mukaan kohtauksiin. Toiminnanjohtaja pääsi antamaan äänimerkkiä, kun halusi näytelmän kulun vaihtavan suuntaa. Esitys oli hauska ja musiikki svengasi!Topi Korhonen (vas.), Hannu Risku (kesk. ja oikealla) ja Teijo Eloranta improvisoivat tyypillisiä ja kiperiäkin opastustilanteita musiikin ja näytelmän keinoin.

Huomionosoituksissa nimettiin ensin uudet kunniajäsenet

Kunniajäsen on hallituksen nimeämä henkilö joka on merkittävällä tavalla edistänyt yhdistyksen toimintaa. - Enter nimeää uusiksi kunniajäseniksi Enterin ensimmäisen hallituksen jäsenet, jotka ovat myös Enterin perustajajäseniä, sekä hallituksen entiset puheenjohtajat. Puheenjohtajia ei nimetä kunniajäseneksi vain sen vuoksi, että he ovat olleet puheenjohtajina, vaan siitä hyvästä mitä ovat puheenjohtajina tehneet. 

Ensimmäinen hallitus: Liisa Hämäläinen, Jorma Hormio, Esko Rautila, Onni Turhanen ja Anja Mäkinen. Anja Mäkinen on nimetty kunniajäseneksi jo aiemmin.
Entiset puheenjohtajat: Maisa Krokfors, Raimo Anttila ja Tuulikki Paturi.

Puheenjohtajat:

Maisa Krokforsin puheenjohtakaudella vietiin päätökseen pitkään vireillä ollut sääntöuudistus ja nimenmuutos sekä vakiinnutettiin Helsingin kirjastoyhteistyö. Krokfors toi ahkerasti ENTERiä esille niin mediassa, ministeriöille kuin erilaisissa tapahtumissa. (Lue Maisasta Ikinörtistä)

Raimo Anttilasta tuli puheenjohtaja haastavassa tilanteessa, kun yhdistykseen oli syntynyt kaksi leiriä, toinen vaikuttamistoimintaan ja toinen opastustoimintaan painottava. Opastustoiminta-mielipide päätyi painopisteeksi, ja Raimo lähti vetämään parannuksia opastustoimintaan. Raimon luontainen karisma ja kyky innostaa ihmisiä oli sitä, mikä sai yhdistyksen ihmiset hitsautumaan taas yhteen - ja Raimo tekee sitä edelleen. Raimon aikana Enterin kasvu oli eksponentiaalista. (Raimo Enteriläinen esillä-sarjassa)

Vuonna 2016 Enterin hallitusta ryhtyi vetämään Tuulikki Paturi. Tuulikin aikana Enterin toiminnan volyymit ovat olleet suurimmat tähän asti. Tuulikin selkeä johtamistapa ja fokuksen pitäminen tärkeissä asioissa olivat keskeistä. Tuulikin aikana Enteriä kehitettiin vastaamaan kasvan yhdistyksen tarpeita. Hänellä on ollut merkittävä panos Enterin rahoituksiin sekä yhteistyökuvioihin. (Tuulikki Enteriläinen esillä -sarjassa)

Tuulikki Paturi. Onni Turhanen ja Esko Rautila Enterin ensimmäisestä hallituksesta.

Sitten palkittiin Vuoden enteriläiset - monikossa tällä kertaa!

Vuoden enteriläisenä opastajana palkittiin Hanspeter Kunz: "Hanspeteristä huokuu se, että opastaminen on hänelle sydämen asia: hän haluaa edistää toisten seniorien digiosallisuutta ja auttaa tietotekniikkapulmissa. Hanspeter on myös aktiivisesti mukana kehittämässä Enterin opastustoimintaa."  (Hanspeter Enteriläinen esillä -sarjassa)

Jukka Hanhinen on Vuoden enteriläinen tietoiskujen pitäjä. Perustelut: "Jukka on pitänyt lukuisia hyvin suunniteltuja tietoiskuja erilaisille kohderyhmille, ja laatinut niihin selkeitä materiaaleja. Jukan tietoiskut ovat olleet monipuolisia ja pidettyjä." (Jukka on ansioitunut myös Enterin itseopiskelumateriaalien tekijänä)

Vuoden tulokas on porvoolainen Leena Kultanen. "Leena on uudehkona ENTER ry:n jäsenenä lähtenyt erittäin aktiivisesti ja monipuolisesti mukaan yhdistyksen toimintaan. Leenan panos Enterin Porvoon opastuspisteiden markkinoimiseksi on ollut merkittävä." (Lue Leenasta Ikinörtistä)

Jukka Hanhinen, Hanspeter Kunz (kuva: Eija Kalliala) ja Leena Kultanen (kuva: Min Fei Kultanen)

Ensimmäinen Rauta-Enter 

Ensimmäistä kertaa jaettavalla Rauta-Enter -palkinnolla kiitettiin pariskuntaa Ritva Wahlsten-Puska ja Timo Puska. "Puskan pariskunta on ollut ENTER ry:n toiminnassa monipuolisesti mukana todella pitkään. Heidän tekemänsä vapaaehtoistyö on tuonut merkittävän lisän yhdistyksen toimintaan."  

Ritva on mm. toiminut tiedotuskoordinaattorina, sihteerinä ja varapuheenjohtajana. Timo on valittu Enterin vuosikokousten puheenjohtajaksi 2000-luvun alusta tähän päivään asti. Timon kontakteilla on vankistettu Enterin kirjastoyhteistyötä 2000-luvun puolivälissä. Puskat myös opastavat edelleen sekä käyvät retkillä. (Puskat muistelivat Enter-uraansa Ikinörtissä keväällä 2022)

Juulia palkitsee Puskan pariskunnan Rauta-Enterillä.

Tuhannen enteriläisen virstanpylväs saavutettiin kesken juhlan

Loppupuheenvuoron pitäjäksi saimme jo Enterin alkuajoilta tutun Kimmo Rouskun Digi- ja väestötietovirastosta. Juhlapuhujalta kuulimme painavaa sanaa tietoturvasta ja nettihuijauksista -myös kokemusperäisesti - sekä pohdimme viestintävälineiden kehitystä raamatusta radioihin ja älypuhelimiin. 

Turhaan olimme harmitelleet, ettemme voineet juhlia ensimmäistä tuhatta enteriläistä juhlassa, sillä vaikka juhlan alkaessa jäseniä oli "vain" 999, tuhannenneksi jäseneksemme lupautui suorassa lähetyksessä, digin aallonharjalta, VAHTI-asiantuntijaverkoston pääsihteeri ja DVV:n johtava erityisasiantuntija Kimmo! (Tätä tieto- ja kyberturvallisuuden asiantuntijaa kannattaa seurata somessa! Twitter: @kimmorousku)

ENTER ry:n tuhannen jäsenen raja rikkoutuu ensi kertaa! Tervetuloa enteriläiseksi, Kimmo Rousku!

Liisa Suvirannan runo enteriläisille

Ohjelman lopuksi Juulia luki runon, jonka on kirjoittanut Enterin puheenjohtajanakin toiminut, jo edesmennyt Liisa Suviranta. Liisa esitti tämän runonsa Enterin 5-vuotisjuhlassa seuraavin saattein:

”ENTERin tärkeä tehtävä on kannustaa ja innostaa ikäihmisiä ennakkoluulottomasti astumaan uuteen elämään, sukeltamaan suin päin – tai tarkoin harkiten - erilaiseen, informaatiotekniikan elementtiin”

Astu sisään! Mukaan joukkoon siis pelotta astu! Sua piinsiru kutsuu, piinpieni lastu. Muutu! Sukella syvälle! Kastu!  Uuteen elementtiin ui ja uuteen kieleen. Uuteen logiikkaan ja uuteen mieleen. Älä hellitä, jos ja kun meneekin pieleen.  Mitä informaatio on, mitä tieto? Yks´ merkki on väärin: loppuu koneen sieto. Ole kylmä tai palava, älä epämääräinen, mieto!  Kone tarjoaa kaks´ tilaa: yksi tai nolla. Koneen orjana silti ei tarvitse olla: Tärkeintä on, että säteilee polla!  Opit etenemään uusin reitein ja värkein. Tiedon valtatiellä läpi alhoin ja kärkein. Itse arvioit, mikä data on roskaa ja mikä tärkein.  Älä lannistu, kone jos sua moittii suotta. Tiedon merestä nosta runsaskalainen nuotta: nyt Juhlitaan Sisäänastujain Seuran 25 vuotta! (Liisa Suviranta, Enterin 5-vuotisjuhlaan)
Juhlapaikkana oli Oodin elokuvateatteri Kino Regina, jonne saapui satakunta vierasta.


Ohjelmanumeroiden ja suoran lähetyksen jälkeen jäätiin kahvittelemaan Oodiin
Kiitos kaikille juhliin osallistuneille, sekä Oodissa että ruudun takana!

Suuri kiitos kaikille, jotka olitte mukana järjestelyissä!
Vauhtiluiska hoiti hienosti suoran lähetyksen eli striimauksen YouTubeen.
Kiitos Oodin kirjastolle tiloista, jotka saimme lahjaksi maksutta.
Juhlat kuvasi Seppo Viljanen.

Kiitämme onnitteluista ja muistamisista!
Nyt takaisin arkeen ja opastusten ääreen - ja kohti seuraavia juhlavuosia!

Koosti: viestintäkoordinaattori Jenni Blomqvist

Kuvat: Seppo Viljanen1 kommentti:

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.