lauantai 19. marraskuuta 2022

Ikinörtti bloggaa ajassa

 ENTER ry:n 25-vuotishistoriikin osa 11

Matkan varrelta: Ikinörtti 10 vuotta -kansikuva
Ikinörtti-blogi on tarkastellut 10 vuoden ajan seniorien digimaailmaa ja muutakin ikäihmisiä koskevaa. Se on kirjannut  Enterin toiminnan ja digiopastuksen kehityksen tärkeimmät ajankohdat ja kuvaukset. Ikinörteissä on tallessa myös yleisesti digialan historiaa - ilmiöiden nousua ja korvautumista uusilla, innovaatioiden omaksumista ja alan terminologian muuttumista.
Ikinörtin eri muodot kuvitettuna aikajanalle


Lähes 400 juttua kymmenessä vuodessa
Vanha blogijuttu on kiinnostavuudessaan ehkä verrattavissa edellisen päivän sanomalehteen. Silti silmäilin kaikki 397 kymmenen vuoden aikana julkaistua Ikinörtti-juttua ja poimin niistä joitakin ilmiöitä. Viitatut tekstit löytyvät ryhmiteltynä tämän jutun lopussa olevasta linkistä.

Ikinörtti elää ajassa - Enter joskus jopa etuajassa
Kymmenen vuotta sitten 2.12.2012 julkaistussa jutussa kerrottiin, miten Helsingin työväenopiston IT-suunnittelija Juhana Mykrä piti enteriläisille luentosarjan aiheesta Sosiaalinen media. Juttua on katsottu vain 110  kertaa, mutta sen sisältö on yhä uutisen arvoinen: luentosarja nimittäin toteutettiin hybridinä! Osa seurasi luentoja työväenopiston salissa ja osa ikäihmisistä osallistui webinaareihin kotonaan etäyhteydellä. Webinaari-nimitys ja niihin osallistuminen tuli meille kaikille tutuksi kahdeksan vuotta myöhemmin koronakeväänä 2020. Tällöin Ikinörtti paljasti toisen uutisen: Enterissä oli kehitetty ja harjoiteltu etäopastusta jo alkuvuonna 2020 tietämättä tulevasta poikkeustilasta.
 
Kiitos bloggaajille!
Ikinörttiin ovat kirjoittaneet toimistotiimin ja toimintaryhmien edustajien lisäksi nelisenkymmentä yhdistyksen jäsentä. On kuitenkin tunnustettava, että spontaanisti juttuja tarjotaan vähän.
Enterissä on paljon tietotekniikan eri osa-alueiden asiantuntijoita ja harrastajaosaajia. Heistä monet ovat laatineet viestinnän pyynnöstä ajankohtaisia juttuja omilta vahvuusalueiltaan. Tekstien takana on myös lukuisia muutaman hengen työ- tai asiantuntijaryhmiä - unohtamatta tärkeää joukkoa: Enterin yhteistyökumppaneita. Ikinörtti kiittää kaikkia bloggaajiaan!

Ylläpitäjänä nostan muutaman vakituisen kirjoittajan: Kati Roihan tekstien tarkkaan harkittu sisältö yhdistettynä ihastuttavaan ilmaisuun ja Markku Ukonahon huumorilla höystytetyt jutut, jotka ovat esitelleet muun muassa iPadin ja iPhonen sovelluksia matkailuun, kirjojen lukemiseen ja kuuntelemiseen sekä Eija Kallialan henkilöhaastattelut ja jäsenretkiraportit.
 
Puheenaiheet nousussa ja laskussa
Ikinörtin ollessa vielä vastaperustetun Enter-yhdistyksen tiedote, kuvailtiin siinä tietoyhteiskunnan tuloa, mutta blogeissa tietoyhteiskunta on mainittu vain kerran. Tilalle ovat nousseet muun muassa digitaalisuus, sosiaalinen media, sähköinen asiointi, mobiili ja appsit.

Lähes 300 000 katselua
Ikinörtti-juttuja on luettu 287 937 kertaa eli keskimäärin kukin juttu on saanut 700 katselua. Ikäihmisten somessa ei edes tavoitella nuorten somevaikuttajien seuraajamääriä.
 
Ohjeet ja vinkit kiinnostavat
Ikinörtti-tilastojen mukaan juttujen ykköspaikkaa piti pitkään Ohjeita aloittelijoille Twitterin käyttöön ja sen päivitetty versio Ota Twitter haltuun - yhteensä yli 7 000 katselua. Kännykällä voi soittaa ja maksaa ostoksia on kerännyt yli 5 000 katselua. Lukulaite vai tabletti e-kirjoille 4 640 ja Pikaviestisovellukset vertailussa 1 710 katselua.

Enterin työryhmät ovat laatineet oppaita esimerkiksi laitehankinnasta, tietoturvasta ja digijäämistöstä. Nämä oppaat löytyvät Enterin sivuston Opiskele itse -sivulta, mutta myös Ikinörtin jakamina. Suosituimmuuslistan kärjessä on johdanto oppaaseen Seniorin opas älypuhelimen, tabletin ja tietokoneen hankintaan.

Kooste digivinkki-kuvitusta

Digivinkit
, lyhyet täsmäohjeet johonkin tiettyyn digipulmaan ovat keränneet yhteensä noin 5 000  katselua.

Kannanottoja huolenaiheisiin
Enter kantaa yhdessä muiden seniorijärjestöjen kanssa huolta ikäihmisten asiointimahdollisuuksista digiyhteiskunnassa. Se ottaa kantaa myös ylimyyntiin, jolla vedätetään vanhoja laitehankinnoissa. Ikinörtissä on julkaistu aiheesta muun muassa pari vuotta sitten teksti Tosi tarina laajakaista-asioinnista, jonka sanoma on yhä ajankohtainen, vaikka jutussa mainitut hinnat eivät enää käy esimerkiksi. Enterin ohjeet laitteen ja liittymän ostotilanteeseen 2021 on hyvä opas kenelle tahansa ikään katsomatta.

Elämää tilien kanssa on teksti, joka opastukseen tulevan olisi hyvä kerrata. Sen seitsemän vuotta sitten julkaistu sisältö pätee yhä. Jutussa selitetään, mitä tarkoittaa “tili”. Lopussa on ohje: ota “avain” mukaan kun tulet opastukseen.
kuvituskuva avaimet tileihin Google Microsoft ja Apple
Missä muutos?
Käydessäni läpi Ikinörtin tekstejä minua ihmetytti, miten loivasti asiat ovat oikeastaan muuttuneet näiden vuosien aikana. Piti oikein tarkistaa, milloin on julkaistu teksti Ikäihmisten mobiili-ilmiö – ketkä ovat mukana? Se on keväältä 2013, mutta voisi olla ihan tuore postaus.

Ikinörtissä on kirjoitettu käyttöjärjestelmistä, sovelluksista ja toimintatavoista. Monet vieläkin uusilta tuntuvat asiat ovat olleet esillä jo useita vuosia sitten. Ikinörtti on kertonut älykelloista 2016, maksutapojen muutoksista 2017, biometrisistä tunnistautumistavoista 2017, aktiivisuusmittauksista 2019, lukulaitteista ja e-kirjoista vuodesta 2015 alkaen, äänikirjojen kuuntelusta 2017. On esitelty evästeitä, GDPR-asetusta, saavutettavuutta, 5G:tä, pilvipalveluita, kuvien arkistoimista, Suomi.fi -portaalia… Ehkä joistakin aiheista on kerrottu liian aikaisin, omaksumisaallon alkupäässä, tai asioihin pitäisi palata, juttu jakaa uudelleen tai päivittää se toisesta näkökulmasta, jolloin se synnyttäisi lukijoissa oivalluksia ja oppimista.

Jäsenretkien raportit ovat tärkeitä juttuja - muisto mukana olleille ja mukavaa luettavaa myös niille, jotka eivät voineet osallistua jäsentoiminnan järjestämälle kulttuurimatkalle.

Mediataito-teema toistuu vuosittain ja jutuissa pyritään Enterin näkökulman mukaisesti nostamaan esiin aikuisten ja erityisesti ikäihmisten medialukutaidon kehittämistä.
Asia- ja ajankohtaisjuttujen ohella pohditaan myös välillä miltä digi seniorista tuntuu - aina ei huvittaisi opetella, mutta jos kuitenkin ottaisi lasten Minä ite! - asenteesta mallia.  

Enteriläinen esillä- sarja
Kesäkuussa 2019 aloitettu juttusarja Enteriläinen esillä on nostanut esille tähän mennessä 23 valovoimaista ENTER ry:n jäsentä. Esittelyjä on luettu 10 321 kertaa. Lähiaikoina Ikinörtti pyrkii esittelemään myös yhdistyksemme ruotsinkielisiä jäseniä Enter presenterar -sarjassa.

Kuvakollaasi esitellyistä enteriläisistä

Toivotaan juttuja opastuspaikoista eri puolelta Uuttamaata
Enteriläisten esittelyjen lisäksi Enterin viestintä toivoo pääsevänsä esittelemään myös opastuspaikkoja. Havaintona: Ikinörtti ei ole Helsinki/pk-keskeinen, eikä Ikinörtin jutuissa painotu suhde: Espoon, Helsingin ja Vantaan alueella on 48 opastuspaikkaa, muulla Uudellamaalla yhteensä 26. Päättelemäni selitys ei silti kuulosta hyvältä: opastuspaikoista ei oikeastaan tehdä juttuja. Tässäpä onkin aihe juttusarjalle: Älä opastaja odota, että joku tulee tekemään jutun opastuspaikastasi, vaan tartu toimeen, laadi esittely kuvineen, tai pelkkä kuva ja tarjoa se Enterin viestintäkoordinaattorille! Jenni postaa Ikinörttiin, Enterin Facebookiin tai Instagramiin: Opastusta Onnensillassa, Opastuspaikkana Keravan kirjasto, Digitukea Kalliolassa jne.

Matkan varrelta
Ikinörtin 10-vuotispäivä 19.11. sattuu mukavasti Enter ry:n 25-juhlavuoteen, jota juhlittiin 16.11. Vuoden aikana Ikinörtissä on julkaistu Matkan varrelta-sarjaa, jonka 11. osa tämä juttu on. Näistä jutuista koostuu ENTER ry:n 25-vuotishistoriikki.

Linkkejä jutussa nostettuihin teksteihin sivulla Ikinörtti kierrättää sisältöä

Aulikki Uusitalo-Kasvio

Ikinörtti-blogin ylläpitäjä sen ensimmäisellä 10-vuotiskaudella




2 kommenttia:

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.