torstai 29. syyskuuta 2022

SeniorSurfin mainingeissa

ENTER ry:n 25-vuotishistoriikin osa 9

Matkan varrelta  - SeniorSurf

Enteriläiset ovat olleet alusta asti mukana myös Senioreiden viestintäpäivässä, mikä sai alkunsa Ruotsissa järjestetystä SeniorSurf-päivästä. Ensimmäistä kertaa teemapäivä järjestettiin Suomessa vuonna 2000. Organisoijana toimi silloin Suomen kirjastoseura, ja tukijoina olivat Opetushallitus, Sonera, Vanhustyön keskusliitto ja Kansalaisopistojen liitto. Teemapäivän tarkoituksena oli alusta lähtien neuvoa ja rohkaista ikääntyneitä ihmisiä käyttämään tietokoneita ja matkapuhelimia.

Teemapäivä kuitenkin kuihtui, vielä ei ollut sen aika. Vuonna 2013 oli tilanne kuitenkin jo toinen. “Kyllä, kansainvälisistä kosketuksista saa virikkeitä ja eväitä”, toteaa Kati Roiha muistellessaan SeniorSurf-toiminnan alkua Suomessa. Enter oli nimittäin vuosina 2010 - 2012 osallistunut “@daptation”-nimiseen EU-projektiin. 
https://ikinortti.blogspot.com/2022/03/kokemuksia-ja-oppia-yli-rajojen.html 
Sen päätyttyä tuntui entistä tärkeämmältä laajentaa horisonttia kotimaassakin. Enter toimi vain pääkaupunkiseudulla, tarvitsimme isommat hartiat ja yhteistyötä ikäihmisten tietotekniikkataitojen parantamiseksi koko Suomessa.

- Vuoden 2013 alussa otin yhteyttä Vanhustyön keskusliiton silloiseen toiminnanjohtajaan Pirkko Karjalaiseen ja alustin asiaa seuraavasti, Kati kertoo: “Jotta saisimme tälle valtakunnallista näkyvyyttä, tarvitsemme Vanhustyön keskusliiton kaltaista organisaatiota kattojärjestöksi ja koordinaattoriksi. Kun saisimme kirjastot, paikalliset ikäihmisten tietotekniikkayhdistykset, palvelukeskukset ym. tähän mukaan, voisimme järjestää avoimien ovien tilaisuuden samana päivänä eri puolilla Suomea. Tutustumista ja opastusta nettiin ja sen mahdollisuuksiin.” VTKL:ssä näytettiin heti vihreätä valoa ja luvattiin isännöidä kokousta kiinnostuksen kartoittamiseksi.

- Tätä me tarvitaan, oli jo ensimmäiseen ideointikokoukseen osallistuneiden reaktio maaliskuussa 2013. Teemapäivän ajankohdaksi sovittiin lokakuussa järjestettävä Vanhustenviikko ja nimeä maisteltiin: olisiko se suomalaisittain SenioriSurffi?  Muiden  Pohjoismaiden mallin mukaan nimeksi tuli lopulta SeniorSurf. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa teemapäivä ja sen toiminnot ovat sittemmin muuttaneet nimeään ja muotoaan, mutta meillä Suomessa SeniorSurf-nimi ja -verkosto elää ja voi hyvin. (Nykyään ei verkossa tosin juurikaan “surffailla”, tänä päivänä nimestä olisi luultavasti tullut digi-jotain.)

Ensimmäinen SeniorSurf-päivä oli todellisen yhteiskehittämisen tulos. Vanhustyön keskusliiton neuvotteluhuoneeseen kerääntyi useamman kerran monta tahoa, joiden tavoitteena oli yhteisponnistaa hieno teemapäivä. Mukana olivat VTKL:n ja Enterin lisäksi useita Helsingin kaupungin toimijoita kirjaston, työväenopiston ja palvelukeskusten puolelta sekä Enterin sisaryhdistykset Mukanetti, Savonetti ja Joen Severi. Seuraavan puolen vuoden aikana verkosto hiljalleen kasvoi, ja opastuspaikkakartta täplittyi tiiviiksi peitoksi koko Suomeen.

Enter oli täysillä mukana ja valmiudessa ennen ensimmäistä surffipäivää:
https://ikinortti.blogspot.com/2013/05/seniorit-surffaamaan.html
Ja työ kantoi hedelmää! Saatoimme kaikki ylpeinä todeta, että päivä oli jymymenestys. Seniorit rohkaistuivat opastuspisteisiin ja aihe sai julkisuutta. Myös Yle noteerasi päivän sekä radiossa että televisiossa, ja näin tietotekniikan ulkopuolellakin olevat saivat kuulla mahdollisuuksista päästä tutustumaan digimaailmaan. Tärkeää oli ja on edelleen myös julkishallinnon ja muiden isojen toimijoiden herääminen siihen, että verkkopalveluiden käytön on oltava selkeää ja opastusta on oltava tarjolla.
https://ikinortti.blogspot.com/2013/10/tabletti-oli-valttia_11.html

Tabelttiopastusta SeniorSurfissa 2013
Tablettiopastusta SeniorSurfissa 2013
Teemapäivän hienoin anti on ollut ikäihmisten digiopastustoiminnan verkostoituminen ja jatkuvuus Suomessa. Onnistuneen päivän jälkeen 2013 Vanhustyön keskusliitto haki ja sai Raha-automaattiyhdistykseltä (nykyiseltä STEA:lta) kolmevuotisen projektirahoituksen SeniorSurfille. Päivän koordinoinnin lisäksi projekti mallinsi hyvät tavat toteuttaa digiopastuksia. Konkareilta opittiin hyviä käytäntöjä ja niitä testattiin hyvin erilaisten ja erikokoisten toimijoiden kanssa ympäri Suomea. Hyväksi koettu toimintamalli jaettiin avoimesti kaikkien toimijoiden hyödynnettäväksi ja sillä tiellä SeniorSurf-toiminta on vieläkin.

Opastusta Lasipalatsissa SeniorSurf-päivänä 2014
Opastusta Lasipalatsissa SeniorSurf-päivänä 2014
Nykyään Vanhustyön keskusliiton organisoimana SeniorSurf-päivää vietetään edelleen vuosittain lokakuussa Vanhustenviikon tiistaina, vaikkakin monissa paikoissa opastusta on tarjolla pitkin viikkoa. SeniorSurfista on kasvanut valtakunnallinen seniorien digiopastuksen yhteistyöverkosto ja vahva vaikuttaja senioreiden digiasioiden puolesta. https://www.seniorsurf.fi/

Teksti: Tiina Etelämäki  ja Juulia Andersson, haastateltu Kati Roihaa ja Anja Mäkistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.