maanantai 31. toukokuuta 2021

Enterin jäsentoimintaryhmä esillä

toimintaryhmän tunnus

Enter ei ole pelkkää tietotekniikkaa vaan yhdistyksen jäsenet ovat aktiivisia monin tavoin. Enterin jäsentoimintaryhmä järjestää jäsenistölle virkistäytymiseen ja yhdessäoloon monenlaisia omakustanteisia retkiä, ja jäsenet voivat myös itse ehdottaa retkikohteita.

Kahdeksanhenkinen jäsentoimintaryhmä kokoontuu 4–5 kertaa vuodessa ja järjestää retkiä noin kerran kuukaudessa. Kokouksissa keskustellaan edellisen kokouksen jälkeen järjestetyistä retkistä ja niiden palautteesta sekä suunnitellaan tulevia retkiä. 

Tavoitteena on tarjota mahdollisimman monipuolisesti erilaisia retkiä ja jäsentoimintaa – jokaiselle jotain. Paljon ideoita tulee jäsenistöltä. Retket ovat omakustannushintaisia: STEA (= Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus) tukee Enterin opastustoimintaa, mutta ei retkiä. 

Teatteri-, konsertti- ja kartanoretket

Teatteri- ja konserttiretkien kohteet määräytyvät jäsenten toivomusten pohjalta tai tapahtumien järjestäjiltä saatujen tietojen pohjalta. Olemme käyneet Tampereen ja Lahden teattereissa seuraamassa musikaaleja kuten Evita ja Myrskyluodon Maija. Kestosuosikkeja ovat olleet Lahden Sibeliustalon päiväkonsertit, joissa olemme nauttineet esim. Olavi Virran, Frank Sinatran ja Juha Watt Vainion musiikista. Kartanoretkiä on tehty Malmgårdeniin, Rutumiin, Haikkoon sekä Mustioon, jossa olimme myös kesäteatterissa.

kooste retkikohdekuvista
Kuvakooste Carmen-retkestä Kuvat: Salme Hanski

Salme, Saila ja Marco
Salme ja Saila kohtasivat Marco Bjurströmin Carmen-retkellä

Ennen teatteriesitystä tai konserttia käymme yhdessä nauttimassa lounaan jossain ravintolassa, joka valitaan yleensä sijainnin ja lounastarjousten perusteella. Tietenkin hinta merkitsee jotakin, mutta lounaspöydän anti on tärkein. Yleensä lounaspöydissä syntyy lämminhenkisiä enteriläisiä keskusteluja, ja seuraavista retkikohteista voi jo tulla ehdotuksia.

kooste Fiskars-retken kuvista
Kuvia retkeltä  Fiskarsiin ja Mustioon  Kuvat: Salme Hanski

Retket pääkaupunkiseudulla

Olemme järjestäneet pienimuotoisia retkiä lähikohteisiin kuten Eduskuntataloon, Suomen Pankin rahamuseoon, Musiikkimuseo Fameen sekä Ateneumin taidenäyttelyihin. Näiden muutaman tunnin retkien jälkeen on joskus käyty yhdessä lounaalla tai kahvilla.

kooste Fame-retken kuvista
Kuvakooste retkestä Musiikkimuseo Fameen Kuvat: Salme Hanski

Op:n arkkitehtuuria
Retki OP:n tiloihin Vallilassa  Kuva: Eija Kalliala
Suosittuja ovat myös olleet yhteiset lounastilaisuudet, joita on järjestetty noin kuukauden välein. Lounaspaikoiksi on valittu ravintoloita, joihin on hyvät liikenneyhteydet. Näiden tilaisuuksien osallistujamäärät ovat vaihdelleet, parhaimmillaan mukana on ollut nelisenkymmentä enteriläistä. 

lounaalla Haraldissa
Lounastapaaminen  ravintola Haraldissa Kuva: Salme Hanski

Saariretket

Enter on järjestänyt yleensä alkukesästä opastettuja retkiä lähisaaristoon, kuten yleisölle vuonna 2016 avattuun Vallisaareen ja vuonna 2017 avattuun Isosaareen, joihin pääsee vuoroveneellä. Opas kierrättää meitä ympäri saarta ja kertoo saaren kulttuurihistoriasta ja luonnosta kuten erikoisista puista ja kasvillisuudesta. Oppaan avulla pääsemme myös paikkoihin, jotka eivät ole auki yksittäisille kävijöille, kuten Isosaaren torpedokoeasemalle, jossa sota-aikana testattiin torpedoita. 

Vallisaari-alus
Kuva: Salme Hanski

Retket Viroon

Tallinnan museoihin kuten Kumuun, Kadriorgin palatsiin ja Merimuseon Lentosatamaan olemme tehneet päiväretkiä ja nähneet mielenkiintoisia erikoisnäyttelyitä. Viimeisin museokäynti ennen koronapandemiaa suuntautui tukholmalaisen Fotografiskan Tallinnan filiaalin.

Pari kertaa olemme yöpyneet Tallinnassa ja käyneet Estonia-teatterissa katsomassa Sirkusprinsessaa ja Katariina-balettia. Aamupäivällä halukkailla on ollut mahdollisuus tutustua Viru-hotellin KGB-museoon. Pari kertaa olemme käyneet myös Tartossa, Viron ihanassa yliopistokaupungissa tutustumassa Viron uuteen Kansallismuseoon.

opas kertoo Tartosta
Tartossa 2019 Kuva: Eija Kalliala
Viron retkillä menomatkalle joku tai jotkut enteriläiset ovat pitäneet kokoustilassa tietoiskuja ajankohtaisista tietoteknisistä aiheista kuten tekoälystä. Paluumatkoilla olemme syöneet buffet-illallisen hyvässä enteriläisessä seurassa. 

Virtuaalikahvit

Korona-aika peruutti monet retket, joten aloimme järjestää jäsenistölle virtuaalikahvihetkiä Zoomissa kerran kuussa. Kahveille osallistuvat noin kolmisenkymmentä enteriläistä jaetaan 4–6 hengen virtuaalikahvipöytiin. Keskustelut ovat rönsyilleet laidasta laitaan opastuksista ja etäopastuksista terveyteen ja liikuntaan.

Virtuaaliretket

Aeroponinen viljely alkoi virtuaalikahvikeskustelujen myötä kiinnostaa niin paljon, että syksyllä 2020 järjestimme virtuaaliretken Omnian Otaniemen älykkääseen aeroponiseen yhteisöpuutarhaan. Siellä sinisten viljelypönttöjen anturit lähettelivät viestejä viljelijöiden älypuhelimiin, kun piti tarkistaa viljelmien valaistusta, kosteutta tai pH:ta.
Virtuaalisesti olemme tutustuneet myös Kirpilän kotimuseon teoksiin sekä Ateneumiin Ilja Repinin taiteeseen. Tänä keväänä yhdeksänkymmentä enteriläistä käveli virtuaalisesti oppaan johdolla Nizzan rantabulevardilla ja kaupungin kaduilla kuullen ja nähden, miten nizzalaiset elävät koronan keskellä. 

kuvakaappaus Nizzan rantabulevardilta
Virtuaalikävelyllä Nizzan rantabulevardilla Kuvakaappaus: Lea Grönlund

Retket tukevat Enterin varsinaista toimintaa

Laivaretkillä on tietotekniikkaan liittyvä tietoisku ja busseissa jaetaan tietoa opastuksista ja tulevista tilaisuuksista. Monesti bussin takapenkillä aloitetaan henkilökohtainen opastaminen jo ennen kuin bussi on lähtenyt liikkeelle.  

Jäsenretket ovat suosittuja ja toivottuja. Enteriläiset viihtyvät toistensa seurassa ja löytävät retkillä uusia tuttavuuksia. Joskus retki täyttyy jopa muutamassa tunnissa.

Tulevan syksyn tapahtumien suunnittelu on jo täydessä vauhdissa. Meillä kaikilla on tarve yhdessäoloon, ja siihen Enterin jäsentoimintaryhmä pyrkii omalta osaltaan tarjoamaan mahdollisuuksia.

Video: Enterin toimintaryhmät esillä: Jäsentoimintaryhmä

Enterin jäsentoimintaryhmä:
Salme Hanski, ryhmän vetäjä
Merja Eloaho
Marjatta Ikkala
Marita Kailovaara
Eija Kalliala
Eva Korkiala-Blomqvist
Saila Oinas
Olli Uotila

tiistai 11. toukokuuta 2021

Henkilögalleria Enteriläinen esillä

otsikko kuvana

 Kesäkuussa 2019 aloitettu juttusarja Enteriläinen esillä on nostanut esille 23 (päivitetty 22.9.2022) valovoimaista ENTER ry:n jäsentä. Esittelyyn on toistaiseksi valikoitunut henkilöitä, jotka ovat yhdistyksen ydintoiminnan kautta jo ennestään tuttuja: opastajina toimivia, tietoiskujen pitäjiä tai muulla tavalla aktiivisia enteriläisiä.

Juttusarja on saanut paljon lukijoita ja sitä kiitellään. Nyt henkilögalleriaan kaivataan juttuja myös Enterin rivijäsenistä ja siihen toiveeseen pyrimme vastaamaan.

Niinpä Ikinörtti toivoo lukijoiltaan apua:
Haluaisitko sinä kertoa oman tarinasi tai osaatko ehdottaa jotain toista enteriläistä, jonka esittelyn haluaisit blogiin? Juttusarjan vakiintuneen käytännön mukaan Enterin viestintäryhmä valitsee esiteltävän henkilön, Ikinörtin toimittaja haastattelee esiteltävän henkilön ja laatii siltä pohjalta tekstin. 

Lähetä ehdotuksesi sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi

  • Viestin aihe: Enteriläinen esillä -ehdotus
  • Ehdotuksesi ja lyhyt perustelu
  • Oletko kysynyt henkilöltä suostumusta vai pyytääkö Ikinörtti häneltä suostumusta?
  • Ehdokkaan nimi ja sähköpostiosoite
  • Ehdottajan nimi ja sähköpostiosoite

Kaikki sarjassa ilmestyneet esittelyt

Huomaa: Jokainen kuva on linkki juttuun, ja avautuu aina samaan ikkunaan


kuvalinkki  Veli Kahralan esittelyyn

kuvalinkki Jukka Tammisen esittelyyn

kuvalinkki Unelma Krakaun esittelyyn

kuvalinkki  Salme Hanskin esittelyyn

kuvalinkki Lea Grönlundin esittelyyn

kuvalinkki Ilkka Veuron esittelyyn

kuvalinkki Raimo Anttilan esittelyyn

kuvalinkki Helena Venäläisen esittelyyn

kuvalinkki Matti Antmanin esittelyyn

kuvalinkki Sissi Maijalan esittelyyn

kuvalinkki Tommy Fransmanin esittelyyn

kuvalinkki Tuula Jylhänkankaan esittelyyn

kuvalinkki Maisa Krokforsin esittelyyn

kuvalinkki Tuulikki Paturin esittelyyn

kuvalinkki Hanspeter Kunzin esittelyynkuvalinkki Pirkko Kyttälän esittelyynkuvalinkki Sirkku Nyströmin esittelyynkuvalinkki Pirkko Yamashitan esittelyyn
kuvalinkki Birgitta Wulfin esittelyyn

Marit Henriksson
Esko Metsola

Enteriläinen esillä: Maarit Fred

Enter viestintä

tiistai 4. toukokuuta 2021

Digitaitoja videoiden avulla

kuvitus

Kännykät ja netti ovat parhaimmillaan välineitä, joiden avulla arki helpottuu. Mutta eihän niiden toimintoja osaa hyödyntää edes välttävästi - saatikka monipuolisesti, jos ei ole aavistustakaan niiden mahdollisuuksista.  

Digitaitoja voi oppia ja kartuttaa monella eri tavalla. Kysymyksiä herättävät ongelmat ilmenevät yleensä ohjelmia ja laitteita käytettäessä ja silloin on hyvä, jos on joku jolta pyytää apua. Toisinaan virike uuden oppimiseen voi tulla vaikka kaverilta, joka kertoo jostain arkea helpottavasta toiminnosta. Luennot ja YouTube-videot ovat myös erinomaisia kanavia uusien taitojen oppimiselle tai ainakin kylvämään uteliaisuuden siemenen!

Mistä kannattaa aloittaa?

Jutussa on linkkejä ohjeisiin ja vihjeisiin ja kaikki linkit avaavat uuden selainikkunan

YouTubea voi oikeastaan käyttää vähän samaan tapaan kuin Google-hakua, mutta hakusanat kirjoitetaan YouTube-sovelluksen hakukenttään.  Hakusanoina toimii niin kysymykset (“miten soitan whatsapp puhelunlun”) kuin sanayhdistelmät (“facebookin yksityisasetukset”). Hakutuloksia kannattaa selata ja tarvittaessa tarkentaa omaa hakua. Kun hakusanoina on suomen kieltä, myös vastauksiin tulee todennäköisemmin suomenkielisiä videoita. Listauksessa näet heti myös videon lataajan eli kanavan nimen.

Jos löydät videon, jossa on sinulle mukava tyyli, kannattaa tutustua, löytyykö samalta tekijältä muitakin kiinnostavia videoita! Jutun lopussa kerrotaan kanavien tilaamisesta.

ENTER ry YouTubessa

Enterin YouTube-kanavalta löytyy useita eri tyyppisiä videoita, jotka on jaettu omiin soittolistoihin: Tietoiskuja senioreille (tallenteita Enterin senioreille suunnatuista tietoiskuista), Enterin digivinkit (lyhyitä opasvideoita yksittäisten digitaitojen oppimiseen, Tutustu ENTER ry:n toimintaan sekä keskustelevia ja ajatuksia herätteleviä videoita sisältävä Videoblogi.
havainnollistava kuva

Videokanava on ollut olemassa jo vuosikausia, mutta sisältöä kanavalle on tehty aktiivisemmin vasta parin vuoden ajan. Enterin vapaaehtoiset vertaisopastajat ovat kuvanneet digivinkkivideoita pinnalla olevista aiheista tai heitä itseään inspiroivista sovelluksista. Aktiivisten vapaaehtoisten joukosta muodostui vuonna 2019 YouTube-opintopiiri ja sittemmin Videotyöryhmä, joka ideoi kanavan sisältöä sekä tuottaa esimerkiksi videoblogia. 

Kun tietoiskuja alettiin pitää etänä reilu vuosi sitten, totesimme, että niidenkin tallentaminen onnistuu nyt helposti. Tietoiskujen katselu jälkikäteen ei toki ole sama asia, kuin niiden seuraaminen reaaliajassa, jolloin on mahdollisuus myös tarkentaviin kysymyksiin, mutta on hyvä juttu, jos esitysaika ei omaan kalenteriin sovi tai haluaa vielä palata esityssisältöön uudestaan. 

Pitkien tallenteiden katselu voi olla raskasta, vaikka aihe kiinnostaisikin. Digivinkkinä mainittakoon, että videon kuuntelunopeutta voi myös itse säätää videon yhteydessä olevista asetuksista:

kuvaohje

Viime vuoden aikana kanavan seuraajien ja videoiden katselumäärät ovat kasvaneet vauhdilla. Vuonna 2020 katselukertoja oli lähes 10 000, mikä on yli neljä kertaa enemmän kuin edellisvuonna! Eniten katsojia ovat keränneet ohjevideot Näin liityt Zoom-kokoukseen sekä Näin lataat HSL:n matkakortin netissä. Myös peruskäyttöön liittyvät ohjeet, kuten Kaiuttimen käyttö Android-puhelimella ja sama ohje iPhone-puhelimelle ovat katselumääristä päätellen tulleet tarpeeseen.

Itse harjoittelin Google Lens -sovelluksen käyttöä opasvideon avulla ja puhelimenvaihdon yhteydessä olen tarkistanut, kuinka Google Kuvat synkronointi (video) asennetaan päälle. Videon julkaisun jälkeen tähän sovellukseen on kuitenkin ehtinyt tulla muutoksia: asetuksiin pääsee nykyään omasta profiilikuvasta.  Lue tallennustilamuutoksesta: Google Kuvat tallennustilan muutokset 1.6. alkaen, pdf (11 sivua, 30.3.2021)

Ohjevideot ja kirjalliset ohjeet ovat siis hyödyllisiä, mutta haasteena on alati päivittyvät ohjelmat ja laitteet, jolloin ohjeet saattavat jäädä nopeastikin vanhaksi. Aina ei ohjeiden tekijät ehdi päivittämään ohjeita samaan tahtiin, mutta yleensä pienellä päättelyllä  vanhemmistakin ohjeista löytää sen tarpeellisen informaation. Jos huomaat vaikkapa Enterin videoissa päivittämisen varaa, voit mielellään kommentoida niitä suoraan YouTubessa! Muutkin palautteet ovat tervetulleita!

Enemmän irti YouTubesta

Videoita voi katsella kirjautumattakin, mutta kirjautuneena saat lisää mahdollisuuksia: voit tykätä videoista, kommentoida niitä tai seurata YouTube-kanavia. Kirjautumiseen tarvitset Google-tilin. YouTube-kanavan tilaamalla saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun kyseisellä kanavalla julkaistaan uusi video. Ja kirjautuneena voit luoda itsellesi erilaisia soittolistoja ja julkaista myös omia videoita.

YouTube on tietysti täynnä myös muita erinomaisia ohjeita ja kanavia. Olemme keränneet niitä omalle soittolistalle Enter suosittelee muiden videoita. Kannattaa tutustua niihinkin! 

Nina Ziessler
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, ENTER ry